even geduld, de calculator wordt geladen

Ontvang meteen een gratis offerte van de populairste airco's

GRATIS


en vrijblijvend

bespaar tijd

bespaar geld

Veelgestelde vragen

Je hebt eigenlijk twee soorten. De split systemen. Dit zijn de vast gemonteerde airco systemen, en de mobiele airco’s die je vaak voor een korte periode en voor een bepaalde ruimte gebruikt. De ruimte bepaalt hierbij het formaat en het type mobiele airco dat je wenst te gebruiken.

De split airco.

Een split airco systeem wordt gebruikt voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame oplossing.

Een split airco systeem bestaat uit een buiten- en binnen unit. De binnendelen kun je ook weer in verschillende vormen aanbrengen als wand – en vloermodel. Je kan deze zelfs laten inbouwen.

De populairste toestellen zijn de wandmodellen. Deze zijn 70 – 100 cm lang en 30 cm breed. Voor een goede werking hangen we ze 10 cm onder het plafond

De mobiele airco

Deze apparaten zijn relatief goedkoop. Ze worden ook wel portable of verrijdbare airconditioners genoemd. Je kunt ze eenvoudig verplaatsen want de meeste modellen zijn verrijdbaar.

 Ze maken nogal wat geluid en zijn daarom af te raden voor de slaapkamer. Ook staan ze vanwege hun afmetingen nogal eens in de weg. De temperatuurregeling is vaak minder nauwkeurig dan bij de vaste modellen.

Als laatste zeer grote nadeel noemen we de slang. Deze slang voert de warme lucht naar buiten af. Soms is het daarvoor nodig om een gat in de muur te maken. Je kunt natuurlijk ook een raampje wat openzetten en daar de slang door hangen.

Neen, dit moet niet. Zo hebben de portable airco’s en sommige vloermodellen geen buitenunit.

Handig toch?

In theorie is dit fantastisch. In de praktijk wil dit zeggen dat de compressor ook in het binnendeel zit en dat je airco bijgevolg veel lawaai zal maken. Tevens is het maximale vermogen van deze toestellen redelijk beperkt en verbruiken ze meer energie dan airco’s met een buitenunit.

Maar wat met die lelijke buitenunit en kabelgoten?

We hebben kabelgoten in alle kleuren en materiaalsoorten.  Er bestaan mooie omkastingen voor de buitenunit of je kan deze laten ‘wrappen’ in de kleur of vormgeving van je muur.

Split en multi-split airco’s maken in huis zeer weinig lawaai. Deze bestaan uit één of meerdere binnenunits en een buitenunit. De compressor het gedeelte dat redelijk veel lawaai maakt bevindt zich in de buitenunit.

Het geluidsniveau voor een binnenunit in een slaapkamer maakt niet meer dan 20 dBA.

Airco’s zijn tegenwoordig zo efficiënt zodat je niet meer dan 50 euro / jaar aan koelingskosten betaalt voor een installatie met 3 – 4 binnenunits.

Als vuistregel kan je stellen dat een airco jaarlijks 50Kwh verbruikt /  kw vermogen dat de airco heeft. Dus een single split airco met een vermogen van 2,5 kw verbruikt jaarlijks 125 Kwh (50 x 2,5). Dit is 10 euro / jaar ( aan 8 cent / kwh)

Uw moderne airco kan niet alleen koelen maar ook warmen. Wie zonnepanelen heeft en in de zomer en tussenseizoenen een overschot heeft kan gratis koelen en warmen met zijn airco (lucht – lucht warmtepomp)

Als je een installatie met 1 of meerdere binnenunits laat aanleggen, en een buitenunit, dan zal er geboord moeten worden. Er is een gat nodig naar buiten voor de buitenunit.

 Er zullen kabelgoten gelegd moeten worden. In die kabelgoten liggen de leidingen. We hebben aanvoer en afvoerleidingen, net zoals bij de centrale verwarming.

Om alles netjes weg te werken zullen de installateurs één a twee dagen bezig zijn voor een gemiddelde woning.

Het kan zijn dat deze leidingen in de muur gefreesd gaan worden zodat ze minder opvallen.  Na al dit werk zal er mogelijk opnieuw geschilderd en/of behangen moeten worden.

Plan de installatie van een airco-systeem dus zorgvuldig en laat het indien mogelijk samenvallen met andere renovatiewerkzaamheden. Het zou erg jammer zijn als u net alles geschilderd heeft.

De prijs van een airco systeem is onmogelijk snel te beantwoorden.

Hoeveel kamers moeten er voorzien worden van een airco unit? Hoe groot zijn die kamers? Zijn het zolderkamers of kamers met grote ramen.

Gebruik onze calculator en weet onmiddellijk hoeveel een airco systeem uw zal kosten.

Alle toestellen zijn altijd voorzien van een afstandsbediening. 

De meeste toestellen kan je ook bedienen met een app op je smartphone. Op deze apps kan je ook zeer overzichtelijk verschillende werkprogramma’s selecteren en het energieverbruik monitoren.

Ook kan men vaak de koppeling maken met domotica systemen.

Er zijn enkele grote spelers op de markt. Voor veel mensen is Daikin het bekendste merk. Maar hier betaal je ook veel voor de naam.

LG, Panasonic, Mitsubichi zijn merken die je steeds vaker terugvindt en ook heel goede airco’s produceren.

Er bestaat momenteel geen energiepremies voor de aanschaf van een aircosysteem.

Er zijn wel energiepremies voor de aanschaf van een warmtepompsysteem. Zo’n premie kan tot 40% van je factuur bedragen. De premie zal variëren van €300 voor een lucht – lucht warmtepomp (die mag dan wel alleen verwarmen) tot wel €4000 voor een geothermische (aardwarmte) warmtepomp.

Je kunt de premie aanvragen via de website van Eandis of Infrax. Mr Cool kan je zeker en vast verder helpen.

De vraag naar airco’s is enorm groot en de fabrikanten van de populaire merken kunnen soms moeilijk volgen met hun productie.

Mr Cool werkt uitsluitend met zijn eigen hoog opgeleid personeel. Zo kunnen we de kwaliteit van installatie voor 100% garanderen.

Een wachttijd van 8 weken is in de zomermaanden niet uitzonderlijk, maar het loont zeker de moeite omdat je er ook heel wat voor in de plaats krijgt.

Het is belangrijk om te weten dat er tegenwoordig steeds meer een mengvorm aan het ontstaan is. Een warmtepomp kan de lucht in je woning ook verwarmen.

In een warmtepomp zit een ‘vierwegsventiel’. Dit ventiel zorgt er voor dat je de werking van je airco kan omdraaien en ipv koude lucht dus ook warme lucht in je woning kan blazen.

Alle airco’s die Mister Cool plaatst kunnen ook verwarmen. Het zijn dus lucht – lucht warmtepompen.

Een airco geplaatst volgens de regels van de kunst is niet schadelijk voor het milieu. Voor de airco in gebruik wordt genomen doet onze gecertificeerde koeltechnieker een lekdetectie. Wanneer de installatie lekvrij is, kan men het koelmiddel erop zetten.

Een airco werkt namelijk met koelmiddel. Wanneer koelmiddel vrij komt in de atmosfeer kan dit een schadelijke inpakt hebben op het milieu. De nieuwste generatie koelmiddel (R32) is reeds veel minder schadelijk dan koelmiddel dat vroeger werd gebruikt (R410)

Als je een airco doet draaien met ‘groen elektriciteit’, is er totaal geen schadelijke impact op het milieu.

Een airco is heel gezond.

Bij de meeste modellen kan men de lucht bevochtigen of ontvochtigen. Een filter zorgt voor de zuivering van de lucht in je woning. Al deze functies dragen bij tot een aangenaam binnenklimaat. 

De gepatenteerde oe™ X technologie van Panasonic remt een grote verscheidenheid aan bacteriën, virussen en vervuilende stoffen af en kan de ruimte ontgeuren. Deze zorgt voor een betere luchtkwaliteit voor zowel residentieel als commercieel gebruik.