Ontvang meteen een gratis offerte van de populairste airco's
"*" indicates required fields
GRATIS
en vrijblijvend
bespaar tijd
bespaar geld
Veelgestelde vragen
Er zijn twee soorten airco-systemen: de vast gemonteerde split-systemen en de mobiele airco’s.
Mobiele airco’s zijn enkel interessant voor gebruik tijdens een korte periode en in één specifieke ruimte. Vooral de afmetingen van de ruimte bepaalt welk formaat en type mobiele airco je het best kan gebruiken.
De split-airco.
Het split-airco-systeem biedt de meest duurzame oplossing.
Een split-airco-systeem bestaat altijd uit een buiten- en een binnen-unit. De binnen-unit is er zowel in wand- als in vloeruitvoeringen, en je kan deze zelfs laten inbouwen zodat hij minimaal opvalt.
De wandmodellen zijn de populairste toestellen. Deze zijn 70 – 100 cm lang en 30 cm breed, en ze hangen 10 cm onder het plafond voor een optimale werking.

De mobiele airco’s
Mobiele airco’s, die men ook wel portable airconditioners noemt, zijn relatief goedkoop. Je kunt ze eenvoudig verplaatsen aangezien de meeste modellen wieltjes hebben.
Minder leuk is dat dit type airco nogal luid is en het is daarom af te raden voor gebruik in de slaapkamer. Ook staan mobiele airco’s vanwege hun afmetingen nogal eens in de weg. De temperatuurregeling is bovendien vaak minder nauwkeurig dan bij de vaste modellen.
Ook mobiele airco’s moeten de warme lucht naar ergens afvoeren, en dat gaat via een slang naar buiten. Dat wil in de praktijk vaak zeggen dat deze mobiele machines toch een gat in de muur nodig hebben, wat hun mobiliteit behoorlijk beperkt. Een andere optie is om de slang steeds door het raam te steken, maar dit is uiteraard een weinig praktische oplossing op de lange termijn.

Neen, dit hoeft niet, zo hebben de mobiele airco’s en sommige vloermodellen geen buitenunit.
Is dat dan niet veel handiger dan een airco die wel een buiten-unit nodig heeft?
In theorie is dit fantastisch, maar in de praktijk wil het zeggen dat de compressor ook in de binnen-unit zit, en dat je airco dus veel lawaai zal maken. Daarnaast is het maximale vermogen van toestellen zonder buiten-unit redelijk beperkt en verbruiken ze meer energie dan airco’s die er wel één hebben.
Wat met die lelijke buiten-unit en kabelgoten?
Een buitengevel met een airco hoeft er niet noodzakelijk lelijk uit te zien: we hebben kabelgoten in alle kleuren en materiaalsoorten. Er bestaan mooie omkastingen voor de buiten-unit of je kan deze laten ‘wrappen’ in de kleur en stijl van je muur.
Neen, split- en multi-split-airco’s hoor je binnen in huis bijna niet.
Deze airco’s bestaan uit één of meerdere binnen-units en een buiten-unit. De compressor is het gedeelte dat redelijk veel lawaai maakt en dat bevindt zich in de buitenunit. Het standaard geluidsniveau van een binnen-unit bedoeld voor de slaapkamer is lager dan 20 decibel, ongeveer even luid als ruisende blaadjes in een bos

Kort gezegd: nee. Voor een installatie met 3 à 4 binnen-units betaal je iets van een 50 euro koelingskosten per jaar. De tijd dat airco’s energievretende machines waren is al lang voorbij.
Voor wie het eens zelf wil uitrekenen: een airco verbruikt jaarlijks ongeveer 50kWh per kW vermogen van de machine. Dus een single split airco met een vermogen van 2,5 kW verbruikt jaarlijks 125 kWh (50 x 2,5). Dit komt uit op 10 euro/jaar (aan 8 cent/kWh).
Je moderne airco kan bovendien ruimtes niet alleen verkoelen maar ook verwarmen. Wie zonnepanelen heeft en in de zomer en tussenseizoenen een overschot heeft, kan deze energie gebruiken om gratis zijn huis te verwarmen of te verkoelen met zijn airco (met de lucht-lucht warmtepomp).
Voor een gemiddelde woning met één of meer binnen-units en een buiten-unit moet je rekenen op één à twee dagen installatietijd.
We boren een gat in de muur nodig om de binnen-units met de buiten-units te verbinden. We leggen ook kabelgoten waarin de aanvoer- en de afvoerleidingen liggen (te vergelijken met de leidingen bij centrale verwarming). Het kan ook zijn dat we de leidingen in de muur moeten frezen zodat alles er netjes uitziet en ze niet opvallen.
Na al dit werk zal er misschien opnieuw geschilderd of behangen moeten worden.
Je doet er dus goed aan om de installatie van je airco-systeem zorgvuldig te plannen en ze indien mogelijk te laten samenvallen met andere renovatiewerkzaamheden. Het zou immers erg jammer zijn als je net geschilderd had.

De prijs van een airco-systeem hangt af van een heel aantal factoren waardoor het moeilijk wordt om deze vraag direct te beantwoorden. In hoeveel kamers wil je een airco-unit? Hoe groot zijn die kamers? Zijn dit zolderkamers of kamers met grote ramen? Al deze factoren hebben een invloed op de prijs.
Gebruik onze handige calculator om meteen te berekenen hoeveel een airco-systeem je zal kosten!

Je kan uiteraard de bijgeleverde afstandsbediening gebruiken, maar de meeste modellen kan je ook bedienen met een smartphone-app. Op zo’n app kan je dan op een handige manier de werkprogramma’s selecteren en het energieverbruik monitoren.
Als je thuis al een bestaand domotica-systeem hebt is het meestal ook mogelijk om je airco daaraan vast te koppelen.
Er zijn enkele grote spelers op de markt. Voor veel mensen is Daikin het bekendste merk. Maar hier betaal je ook veel voor de naam.
LG, Panasonic, Mitsubichi zijn merken die je steeds vaker terugvindt en ook heel goede airco’s produceren.

Er bestaan momenteel geen energiepremies voor de aanschaf van het aircosysteem zelf, maar er zijn wel energiepremies voor de aanschaf van een warmtepompsysteem.
Zo’n premie kan tot 40% van je factuur bedragen. De premie varieert van €300 voor een lucht–lucht warmtepomp (op voorwaarde dat ze alleen dient om te verwarmen) tot wel €4000 voor een geothermische (aardwarmte) warmtepomp.
Je kan de premie aanvragen via de website van Eandis of Infrax. Wij kunnen je hierbij zeker en vast ook helpen.
Er is een enorm grote vraag naar airco’s, zo groot zelfs dat de fabrikanten van de populaire merken soms niet kunnen volgen met de productie.
Een wachttijd van 8 weken is in de zomermaanden niet uitzonderlijk, maar het loont zeker de moeite omdat je er ook heel wat voor in de plaats krijgt.
Als je voor ons kiest krijg je niet alleen een uitstekend toestel, maar ook een klantvriendelijke installatie door personeel dat wij zelf opleiden volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden.
Het verschil tussen een airco en een warmtepomp is niet meer zo relevant als het vroeger was, er is meer en meer een mengvorm ontstaan.
In tegenstelling tot de ‘traditionele’ airco bevat een warmtepomp een ‘vierwegsventiel’ dat de werking van je airco kan omdraaien. Een warmtepomp kan de lucht in je huis dus niet alleen verkoelen maar ze ook warmer maken.
Alle airco’s die Mister Cool plaatst kunnen ook verwarmen. Het zijn dus eigenlijk lucht – lucht warmtepompen.
Een airco geplaatst volgens de regels van de kunst is niet schadelijk voor het milieu.
Er zijn voornamelijk twee factoren waardoor airco’s vaak een slechte naam hebben als het gaat om milieuvriendelijkheid: het koelmiddel en het energieverbruik.
Een airco werkt met koelmiddel, en dit kan schadelijk zijn voor het milieu als het vrijkomt in de atmosfeer. We moeten daar onmiddellijk bijzeggen dat de nieuwste generatie koelmiddel (R32) vele malen minder schadelijk is dan het koelmiddel dat vroeger werd gebruikt.
Bovendien doet onze gecertificeerde koeltechnicus altijd een lekdetectie voor we de airco in gebruik nemen. Pas als hij de installatie lekvrij verklaart kunnen we het koelmiddel erop zetten.
Over energieverbruik kunnen we kort zijn: een moderne airco is bijzonder zuinig, en zeker als er groene energie gebruikt wordt is er geen schadelijke impact op het milieu.

Het is een mythe dat airco’s ongezond zouden zijn, een airco kan zelfs bijdragen tot de gezondheid.
Met de meeste airco-modellen kan je immers de lucht bevochtigen of ontvochtigen, waardoor je ruimtes krijgt met de optimale vochtigheidsgraad.
De airco-filter zorgt bovendien voor de zuivering van de lucht in je woning. Een grote hoeveelheid bacteriën, virussen en vervuilende stoffen worden hierdoor geremd of zelfs volledig geweerd, en onfijne geuren worden uit de ruimte verwijderd.
Al deze functies dragen bij tot een aangenaam binnenklimaat met kwalitatieve lucht.
